Om oss

Vi är experten på stora kök. Allt startade med att Sture Hermansson började tillverka perkulator-kaffebryggare och prototyper på diskmaskiner hemma i trädgården i Danderyd i början av 1960-talet. 1963 registrerade han bolaget Kopal Sales Ltd. Företaget tillverkade och sålde storköksmaskiner, främst till kommuner och landsting. Inom kort startade Kopal Industrier i Skärplinge som tillverkade egna maskiner som kokgrytor, stekbord, spisar, värmerier och rostfri inredning mm. Snart startade även projektavdelningen för att kunna ta fram skäddarsydda lösningar enligt uppdragsgivarnas allt mer krävande önskemål.

På 70-talet kom Stures tre söner Jan, Anders och Peter in och började arbeta i företaget som även bytte namn till Kopal Försäljnings AB och flyttade huvudkontoret till Sollentuna. Man började arbeta som återförsäljare för välkända varumärken och bildade en serviceorganisation för att kunna ge kunderna bästa möjliga service.

I slutet av 90-talet sålde företaget fabriken i Skärplinge och slutade därmed tillverkningen av det egna varumärkets produkter. Konkurrensen från de stora tillverkarna blev för hård och företaget fokuserade på att endast vara en återförsäljare. Som ett led i den utvecklingen startade Kopal små försäljningskontor i stora delar av Sverige med kontor bl.a. i Växjö, Sundsvall, Boden, Göteborg och Karlstad.

2004 bytte företaget namn till Kopal Storkök AB och fyra år senare köpte man Nya & Begagnade Restaurangmaskiner AB med ambitionen att även ta sig in på den privata marknaden. Kopal och NBR blev ett bolag med gemensamma lokaler och öppnade en utställning med lager på 1.000 kvm på Orrvägen i Sollentuna.

De följande åren genomförs stora förändringar för att forma företaget efter marknadens nya krav och förutsättningar. Företaget styrs fortfarande av familjen Hermansson men med en externt tillsatt VD, Micael Lunderbye, som kommer från finansbranschen. Förändringarna innebär bl.a. att man jobbar mer både mot offentlig verksamhet och HORECA. I sortimentet ingår numera både nytt och begagnat. Serviceavdelningen består av egna servicetekniker som servar företagets kunder och projektavdelningen projekterar och ritar både ny- och ombyggnationer. Företaget har även agenturen för FRIMA i stockholmsområdet.

En spännande resa har bara börjat.